Kac

Kac to inaczej złe samopoczucie występujące do kilku godzin po wprowadzeniu do organizmu nadmiernej ilości alkoholu. Etanol zawarty w napojach alkoholowych odpowiada za stan tzw. upojenia alkoholowego. Picie alkoholu modyfikuje jednak procesy metaboliczne organizmu, gdyż jest on wydalany praktycznie w całości w postaci przetworzonej. Najczęstszymi dolegliwościami towarzyszącymi zespołowi drugiego dnia są ból głowy, pragnienie, światłowstręt, nadwrażliwość na hałas, nudności, biegunka, uczucie rozbicia, niemoc, problemy z koncentracją, problemy ze snem, osłabienie, brak łaknienia lub zbyt duży apetyt, dreszcze, potliwość, zaburzenie funkcji motorycznych (zaburzenia równowagi, drgawki), przygnębienie i rozdrażnienie. U wielu osób cierpiących na kaca występuje wstręt przed wypiciem lub wąchaniem alkoholu.

Wskazanie jednoznacznego winowajcy objawów "kaca" nie jest proste i ta kwestia nie została ostatecznie rozstrzygnięta. Jedną z koncepcji jest reaktywność aldehydu octowego, może ona być jednak negowana ze względu na brak objawów kaca u osób spożywających napoje energetyzujące. Z drugiej strony, blokada enzymu usuwającego aldehyd gwałtownie zwiększa objawy kaca. Inna teoria podpowiada, że objawy spowodowane są odwodnieniem mózgu. Mechanizm odwodnienia organizmu polega na zdolności etanolu do inhibicji działania antydiuretycznego hormonu wazopresyny, a tym samym zwiększeniu wydalania wody z organizmu wraz z moczem.

Prawdopodobne jest, że za kac odpowiadają również minimalne ilości metanolu w alkoholu, czego dowodem może być zmniejszenie się objawów po wypiciu drobnej ilości etanolu wiele godzin "po". Również zawartość innych związków takich, jak wyższe alkohole (propanole, glikole), aceton, taniny, powstające w wyniku fermentacji napojów alkoholowych powoduje powstawanie kaca.

Z tego względu najłagodniejsze dla organizmu są napoje na bazie alkoholu rektyfikowanego (wódki czyste), w przeciwieństwie do piwa, wina, wódek gatunkowych (whisky, gin, rum, brandy).

Wstecz


Encyklopedia wiedzy

Przewlekłe i ostre zapalenie trzustki

Zarówno przewlekłe i ostre zapalenie trzustki to stany chorobowe bezpośrednio związane z alkoholem. Ostre zapalenie trzustki w co najmniej w 50% jest spowodowane przewlekłym nadużywaniem alkoholu, natomiast przewlekłe zapalenie trzustki w 60-85%. Oba stany chorobowe mogą doprowadzić do trwałej niesprawności, wyniszczenia a nawet śmierci i bywają przyczyną wielu cierpień chorego.

Więcej

Halucynoza alkoholowa ostra

Halucynoza alkoholowa ostra podobnie jak majaczenie alkoholowe pojawia się po zakończeniu wielomiesięcznego - wieloletniego ciągu picia. Objawami jej są halucynacje słuchowe. Zdarzają się zachowania agresywne i autoagresywne. Stan wymaga natychmiastowego leczenia i hospitalizacji. Halucynoza może zmienić się w postać przewlekłą.

Więcej

Paranoja alkoholowa

Paranoja alkoholowa rozwija się u mężczyzn w nieco mniej nasilonym stopniu uzależnienia od alkoholu, zwykle po 40 roku życia. Przybiera kształt charakterystyczny dla paranoi (czyli w logiczny sposób uporządkowanego systemu urojeń). Najczęściej chory mąż oskarża swoją żonę o zdradę i „znajduje” na to liczne „dowody”.

Więcej

mapa strony