Upojenie alkoholowe zwykłe, które określa się także jako upicie zwykłe, przede wszystkim można rozpoznać po zmianach zachowania (agresywność, euforia, smutek, labilność emocjonalna) oraz zaburzeniach koordynacji nerwowej (bełkotliwa mowa, brak koordynacji ruchowej), co stanowi naturalną reakcję organizmu, w szczególności ośrodkowego układu nerwowego na alkohol etylowy. Objawy pojawiają się osobniczo, u osób bardzo wrażliwych od 0,3 promila. Istnieją także osoby, u których nie dochodzi do upojenia alkoholowego mimo stężenia alkoholu we krwi na poziomie 1,5-2 promila.
Tradycyjnie wyróżnia się w upojeniu zwykłym 3 fazy:
Upojenie alkoholowe w fazie podchmielenia, a zwłaszcza w początkowym okresie właściwego upojenia, może przybierać bardzo różnorodne postacie (euforyczną, maniakalną, depresyjną, dysforyczno-eksplozywną, histeryczną), których rodzaj w dużym stopniu zależy od cech osobowości oraz stanu ośrodkowego układu nerwowego.
Stany upojenia alkoholowego mogą pozostawić po sobie jedynie fragmentaryczną pamięć doznanych przeżyć i swojego zachowania się, niekiedy jednak pamięć ta może być całkowicie zniesiona. Szczególnie często upojenie zwykłe pozostawia niepamięć w alkoholizmie przewlekłym.
Zespół Korsakowa rozwija się niejednokrotnie początkowo jako Alkoholowy Zespół Abstynencyjny lub delirium tremens (majaczenie alkoholowe, biała gorączka). W toku choroby dołączają się luki pamięciowe i zaburzenia neurologiczne (oczopląs, zaburzenia chodu, czasem otępienie). Stan wymaga leczenia dużymi dawkami witaminy B1.
Halucynoza alkoholowa ostra podobnie jak majaczenie alkoholowe pojawia się po zakończeniu wielomiesięcznego - wieloletniego ciągu picia. Objawami jej są halucynacje słuchowe. Zdarzają się zachowania agresywne i autoagresywne. Stan wymaga natychmiastowego leczenia i hospitalizacji. Halucynoza może zmienić się w postać przewlekłą.
Zapalenie błony śluzowej żołądka, a właściwie zapalenie żołądka (gastritis), to stan chorobowy, w którym dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej żołądka przez różne czynniki etiologiczne wywołujące reakcję zapalną. Alkohol w stężeniu powyżej 5 procent powoduje podrażnienie śluzówki żołądka, co objawia się nudnościami, wymiotami i bólem nadbrzusza.